Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Eriosoma lanigerum inapoi
Denumire populara: Paduchele lanos

Denumire stiintifica: Eriosoma lanigerum
Paduchele lanos este unul din cei mai periculosi daunatori ai marului, dezvoltand 8-12 generatii pe an, in functie de zona si de conditiile climatice. Ierneaza in stadiul de larva varsta I si II a, pe ramuri, tulpini si lastari; si ca forme radicicole in zona coletului. Atacul se manifesta pe lastari, ramuri, tulpini si radacini intepand si sugand sucul celular; aparand in final gale sau tumori canceroase. Daunatorul are un aspect lanos, datorita secretiei ceroase, de culoare alba, care acopera colonia.
Corpul sau are o culoare rosiatica sau maronie. De obicei, paduchii lanosi sunt ascunsi intr-o substanta eliminata in timpul cresterii lor, alba si asemanatoare ca aspect cu lana. Specia provine din America si s-a extins prin comertul cu plante. Paduchii pot fi gasiti pe pomi de mar, de gutui si pe diferite tufe de trandafiri sau specii de arbusti decorativi.
Plantele atacate de paduchele lanos pot fi recunoscute dupa substanţele albe, asemanatoare bumbacului, secretate de paduchii lanosi, care sunt constituiti in colonii. Drept consecinta apar pe tesutul plantelor diverse excrescente asemanatoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal, fiind vorba de un cancer vegetal provocat de paduchii lanosi.
Formeaza colonii masive atat pe partile aeriene ale pomilor (ramuri, lastari, frunze), cat si pe radacini. in urma intepaturilor si sugerii sevei se formeaza nodozitati cu aspect canceros, ceea ce duce la debilitarea pomilor sau la uscarea lor. Acest daunator are 8-10 generatii pe an.
Inmultirea are loc numai pe mar, desi paduchele mai ataca si parul.
Vara apar si formele aripate ale paduchelui lanos care raspandesc infestarea.
Spre toamna unii daunatori coboara in pamant, dand naslere la formele radicicole.
Ierneaza ca larve la baza mugurilor, in crapaturile scoartei si pe radacini.
Aspect
2 mm lungime; corpul are o culoare roşiatică sau maronie; sunt ascunşi într-o substanţă eliminată în timpul creşterii lor, care este albă şi asemănătoare bumbacului, de aici provine şi numele păduchilor; dacă păduchele este strivit, din corpul lui ţâşneşte o substanţă roşu — maronie, asemănătoare sângelui.
Biologie
Păduchii lânoşi trec ca toate speciile de păduchi printr-o schimbare a generaţiilor (heterogenie) când vine vorba de înmulţirea lor. Primăvara şi vara păduchii lânoşi se înmulţesc numai partenogenetic. O femelă dă naştere odată la 2-3 săptămâni până Ia 100 de descendenţi sau chiar mai mulţi, ceea ce duce la o înmulţire rapidă a populaţiei. Vara şi toamna apar şi insecte înaripate cu organe sexuale dezvoltate, care se împerechează şi se răspândesc în habitate noi. Păduchii trăiesc în crăpăturile din crengi, ramuri, de pe trunchi, partea superioară a rădăcinii şi în răni ale scoarţei sau ale vlăstarilor. Insectele tinere iernează pe partea superioară a rădăcinii şi în crestăturile scoarţei.
Răspândire
Specia provine din America şi s-a extins în şi din zonele noastre prin comerţul cu plante. Păduchii pot fi găsiţi pe pomi de măr, de gutui şi diferite tufe de trandafiri, diverse specii de arbuşti decorativi, ulmi şi mai rar şi pe pomi de păr, scoruşi de munte, moşmoni de stâncă sau moruşi pitici, precum şi pe gherghini.
Dăunător
Plantele atacate pot fi recunoscute după substanţele albe, asemănătoare bumbacului, secretate de păduchii lânoşi, care sunt constituiţi în colonii. Din cauza faptului ca sug seva plantelor, păduchii transmit plantelor gazdă diverse substanţe otrăvitoare, ce se află în acul lor folosit pentru supt. Drept consecinţă apar pe ţesutul plantelor diverse excrescenţe asemănătoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal. în acest caz este vorba de un cancer vegetal provocat de păduchii lânoşi.
Prevenire
Trebuie atraşi prădătorii naturali ai păduchilor precum viespile parazite din familia Ichneumonidelor, ţânţarii prădători (Aphidoletes aphidimyza), ploşniţele răpitoare, gândacii vaca-domnului, urechelniţele, păsările, etc. La plante să se evite aplicarea în exces a îngrăşămintelor. Să se ia măsuri de îmbunătăţire a sănătăţii plantelor şi a capacităţii de rezistenţă a acestora (deja de la cumpărare, trebuie să fie alese sortimente rezistente). Rănile copacilor trebuie tăiate şi tratate cu substanţe adecvate (amestec pentru acoperirea altoiului). Să se planteze condurul doamnei în apropierea copacilor.
Combatere
Scoarţa copacilor afectaţi trebuie stropită cu fiertură din coada calului (barba ursului) şi curăţată. Părţile bolnave ale plantelor trebuie retezate. Zonele afectate mai pot fi tratate cu extracte de condurul doamnei sau de ferigă. Combaterea pe cale chimică se poate realiza cu insecticide pe bază de piretrum. Păduchii lânoşi pot fi combătuţi biologic cu ajutorul prădătorilor lor naturali, care au fost menţionaţi mai sus.
Se recomanda utilizarea de produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide) administrate in timpul perioadei de vegetatie, la avertizare, in concentratia omologata.
Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-0 Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-1 Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-2 Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-3 Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-4 Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-5 Paduchele lanos - Eriosoma lanigerum-6
Parteneri: Toner-shop