Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Haplodiplosis marginata inapoi
Denumire populara: Viermele rosu al paiului

Denumire stiintifica: Haplodiplosis marginata
Viermele roşu al paiului (Haplodiplozis marginala), este un dăunător periculos, a cărui prezenţă este semnalată mai frecvent pe terenurile grele, argiloase din judeţele Argeş, Teleorman, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Olt; serecomandă evitarea monoculturii şi recoltarea mai timpurie a lanurilor atacateînainte de migrarea dăunătorului în sol. Pe terenurile cu peste 5-6 larve/plantă, se fac 3 tratamente, primăvara, la avertizare, în perioada de zbor a adulţilor şi deapariţie a larvelor, cu preparatele specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Raspandire
Se intâlneste mai frecvent in Oltenia, Banat si Crisana.
Denumire ştiinţifică
Haplodiplosis marginata
Denumire englezeasca
Saddle gall midge
Descriere
Are o singură generaţie pe an, iernând în sol ca larvă complet dezvoltată.
Plante atacate şi mod de dăunare: atacă o gamă largă de specii de graminee, preferând grâul şi orzul, mai puţin secara şi ovăzul. Atacul se manifestă în vetre, se datorează larvelor care pătrund între teaca frunzei şi pai, ca urmare a atacului formându-se umflături alungite. Atacul determină frânarea creşterii şi înspicării, coacerea prematură, reducerea numărului de boabe în spic şi reducerea concomitentă a masei boabelor.
Adultul are 4-5mm lungime, masculul fiind mai mic decât femela. Capul si toracele sunt inchise la culoare, iar aripile sunt transparente cu irizatii. Oul are dimensiuni de 0,3x0,8 mm si are culoarea roscata. Larva este apoda si eucefala, cu o lungime, la completa dezvoltare, de 3-4 mm si este de culoare rosie.
Biologie
Insecta este o diptera si are o singura generatie pe an. Ierneaza in sol la 3-4 cm adâncime, in stadiul de larva. In primaverile umede, la sfarsit de aprilie-inceput de mai, larvele urca la suprafata si se impupeaza. Insecta este hidrofila. In conditii de uscaciune ramane in sol un an sau chiar mai multi. Adultii apar dupa 4-7 zile de la impupare. Zborul este inregistrat in mai, iar dupa imperechere femelele depun 5-10 oua pe frunzele tinere. Dupa o incubatie de 5-10 zile se produce ecloziunea, larvele patrunzând in teaca si pai, unde se hranesc pâna la completa dezvoltare, dupa care cad pe sol si patrund in stratul superficial.
Plante atacate si mod de daunare
Sunt atacate deobicei grâul si ovazul. Ca plante gazda au fost identificate unele graminee spontane. Atacul larvelor se manifesta in vetre, pe tulpini apar gale (santuri), care influenteaza negativ cresterea si formarea spicelor. Monocultura favorizeaza inmultirea daunatorului.
Prevenire
Dezinfectarea solului de dăunători polifagi ai organelor subterane prin încorporarea în sol a unei doze de produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide) înainte sau odată cu semănatul.
Combatere
Tratamentele chimice se aplica la averizare, când rezerva biologica este de 30-50 larve/mp. Se fac tratamente terestre sau avio, in perioadele de zbor ale adultilor, cu piretroizi.
Viermele rosu al paiului - Haplodiplosis marginata-0 Viermele rosu al paiului - Haplodiplosis marginata-1 Viermele rosu al paiului - Haplodiplosis marginata-2 Viermele rosu al paiului - Haplodiplosis marginata-3 Viermele rosu al paiului - Haplodiplosis marginata-4
Parteneri: Toner-shop