Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Helicoverpa armigera inapoi
Denumire populara: Omida fructelor

Denumire stiintifica: Helicoverpa armigera
Specie polifaga cu cca. 120 de plante gazda din flora spontana si de cultura. La legume, ataca tomatele, ardeii, vinetele, fasolea, bamele, bobul, nautul, etc. Larvele tinere de vârsta I si II se dezvolta pe aparatul foliar, iar începând cu vârsta a III-a ele patrund în interiorul fructelor, tratamentele de combatere devenind practic ineficiente. La tomate, o singura larva poate ataca toate fructele de pe un racem floral, acestea devenind necomerciale. Larvele de 15 - 18 mm lungime, de culoare variabila, de la verde galbui la brun închis, prezinta dorsal o dunga longitudinala si doua dungi laterale mai închise la culoare. Atacul este prezent în spatii protejate, precum si în câmp în a doua parte a verii.
Denumire ştiinţifică
Helicoverpa armigera
Denumire englezeasca
Bollworm, Earworm, Fruitworm, Tomato fruitworm, Cotton bollworn
Plante atacate şi mod de dăunare
Garoafe, gura leului, gerbera, petunii, cineraria, creiţe, cârciumărese. Dăunătorul atacă bobocii florali perforându-i bazal, distrugând petalele în interior. Larvele pătrund parţial în interiorul capitulelor. Adultul este de culoare variabilă, de la verde-gălbui la brun închis. Aripile anterioare sunt ornate cu pete orbiculare şi reniforme fumurii. Aripile posterioare sunt prevăzute cu o dungă transversală brună. Larvă are culoarea verde-gălbui până la brun închis. Oul este semisferic, cu numeroase striaţiuni. Pontă este depusă izolat pe frunzele apicale.
Prevenire
Indepărtarea periodică din culturi a plantelor sau părţilor de plante puternic atacate. În cazul acestui dăunător reducerea populaţiei pentru anul următor poate fi făcută şi prin lucrarea de bază a solului, ştiut fiind că dăunătorul iernează în sol, în stadiu de pupă, fiind o specie destul de sensibilă la temperaturi scăzute.
Combatere
Pentru stoparea atacului se recomanda tratamentele foliare cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide), înainte de patrunderea larvelor în fructe.
Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-0 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-1 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-2 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-3 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-4 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-5 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-6 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-7 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-8 Omida fructelor - Helicoverpa armigera - Fruitworm-9
Parteneri: Toner-shop