Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Hoplocampa minuta inapoi
Denumire populara: Viespea neagra a prunelor

Denumire stiintifica: Hoplocampa minuta
Viespea neagra a prunelor ataca prunul si mirobolanul. La fructele tinere, larvele rod samburii, iar pe masura intaririi lor se hranesc cu pulpa, in care sapa cavitati ce contin resturi de hrana si excremente. Fructele atacate nu se mai dezvolta si cad. O larva distruge 3-6 fructe.Corpul viespii este de culoare neagra cu picioarele galbene. Larva este alba galbuie cu capul brun.
Raspandire
Viespea neagra a prunelor este frecventa in Europa, in tarile cu climat continental. In tara noastra este raspandita in toate zonele mai cultivatoare de prun, unde cauzeaza pierderi mari in livezile neingrijite, fiind considerat cel mai important daunator al prunului. In aceste zone, in primaverile cu putine ploi cand insecta are conditii foarte bune de inmultire, distruge 30-95% din fructe.
Denumire ştiinţifică
Hoplocampa minuta
Denumire englezeasca
Black Plum Sawfly
Descriere
Dăunătorul este prezent mai ales în plantaţiile de prun situate în zonele de deal şi submontane. Iernează în stadiul de larvă complet dezvoltată, în sol sau sub scoarţa pomilor, într-un cocon mătăsos. În luna martie larvele se transformă în pupe, adulţii apărând eşalonat în lunile aprilie-mai. Copulaţia şi depunerea ouălor are loc la începutul înfloririi pomilor, eşalonându-se până la căderea petalelor. Ouăle sunt depuse în interiorul florilor, printr-o incizie pe care femela o face cu ajutorul ovipozitorului. După ecloziune, larvele migrează pe suprafaţa fructelor tinere, pătrund în fruct prin partea apicală, rozând galerii până în centrul fructelor, hrănindu-se cu seminţele crude. În timpul dezvoltării o larvă atacă mai multe fructe. Completa dezvoltare a larvei se înregistrează la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, când coboară în sol şi îşi confecţionează coconul pentru iernare.
Viespea adulta are corpul lung de 3-4 mm, de culoare brun inchis spre negru, lucios. Picioarele sunt galbene, cu trohanterele negre. Insecta are antenele negre la foarte multe exemplare, iar la altele primele doua antene bazale sunt negre si celelalte de culoare caramizie.
Femelele sunt mai mari si mai late decat masculii. Ouale sunt incolore, acoperite cu un strat protector brun-cenusiu, avand marimea de 1-1,5 mm si au forma bombata. Larva matura are lungimea de 9 mm, este de culoare alba pal, cu capul brun. Larvele in pozitie de repaus stau curbate ca o semiluna. Larvele au un miros caracteristic de plosnita (secreta benzol-aldehida). Nimfa este alba-galbuie si se dezvolta sub invelisul unui cocon pergamentos peste care se adauga particule de pamant.
Biologie
Aceasta insecta are o singura generatie pe an. Ierneaza ca larva invelita in cocon intre 5 si 10 cm. Primavara, cand mirobolanul (corcodusul) are muguri florali in faza de buton verde, larvele se transforma in nimfa si cand infloreste mirobolanul apar primii adulti,cand temperatura atmosferica medie zilnica depaseste 10 °C, iar in sol temperatura medie zilnica depaseste 8 °C.
Viespele se hranesc cu nectarul si polenul florilor de mirobolan, cais piersic si cand prunul a inflorit trec pe florile acestuia, unde depun oua pe dosul sepalelor. Femela face cu ovipozitorul o incizie pe partea inferioara a sepalelor sau uneori in receptacol. O viespe depune 80-100 de oua, iar pe o floare 1-5 oua, mai frecvent 1-2 oua. Din oua, la temperatura medie zilnica de peste 12-14oC dupa5-6 zile, apar larvele care patrund in fruct unde consuma samburele. Daca timpul este mai racoros, larvele apar dupa 8-14 zile. Daca se sectioneaza un fruct se vede o larva curbata, alba-murdar, si in interior un rumegus negricios cu un miros de plosnita. Dupa 15 – 21 de zile, larvele consuma samburele primului fruct, iar dupa ce a ajuns la marime normala, larvele coboara in sol spre a se transforma in cocon. O parte din larve care nu s-au maturat, migreaza in al doilea si al treilea fruct pana se maturizeaza, apoi se retrag in sol la 2-18 cm si se invelesc in cocon sub care forma ierneaza, incepand un nou ciclu biologic.
Plante atacate şi mod de dăunare
Dăunătorul este monofag, fiind specific prunului. Daunele se înregistrează la nivelul fructului, în care larva roade galerii până la sămânţa cu care se hrăneşte. Fructele atacate cad de pe pom, în interior fiind pline cu excremente.
Prevenire
a) efectuarea de arături adânci de toamnă şi primăvară, prin care se distrug o mare parte din coconii care iernează în sol;
b) strângerea şi distrugerea fructelor infestate înainte de ieşirea larvelor.
Combatere
Ca masura agrotehnica pentru reducerea rezervei biologice a insectei, se recomanda aratura de toamna, prin care se distrug o parte din coconii aflati in pamant.
Combaterea radicala a acestui daunator, se poate face printr-un singur tratament chimic aplicat la avertizare, cand 10-15% din flori au inceput sa-si scuture petalele.
Se recomanda in perioada caderii fructelor adunarea zilnica a celor cazute si distrugerea lor. Toamna sau pimavara devreme, se sapa solul in livezi sau in jurul pomilor pentru distrugerea eonimfelor hibernante.
Tratamente chimice se fac la avertizare. Termenele de aplicare a tratamentelor se avertizeaza in functie de criteriul biologic si fenologic. CRITERIUL BIOLOGIC consta in stabilirea termenelor de combatere in functie de perioada preovipozitara si ovipozitara, urmarind aparitia in custile de avertizare a primelor viespi. Buletinele de avertizare se vor lansa dupa 5-6 zile de la aparitia primelor viespi in custile de avertizare, indicand inceperea tratamentelor dupa 3-4 zile sau odata cu depunerea primelor oua in izolatoare. CRITERIUL FENOLOGIC consta in stabilirea momentului optim de combatere cand 10-15% din petale sau scuturat la soiurile cu inflorire timpurie sau semitimpurie ( D, Agen , Gras romanesc, Tuleu gras ).
Se aplica in general un singur tratament cu unul din produsele specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-0 Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-1 Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-2 Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-3 Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-4 Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-5 Viespea neagra a prunelor - Hoplocampa minuta-6
Parteneri: Toner-shop