Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Hyalopterus pruni inapoi
Denumire populara: Paduchele cenusiu al prunului

Denumire stiintifica: Hyalopterus pruni
Paduchele cenusiu al prunului (Hyaloplerus pruni) ataca in prima jumatate a verii frunzele si lastarii de prun si de alte samburoase. In urma atacului, lastarii se inchircesc, iar frunzele se incovoaie sub greutatea indivizilor si capata culoarea alb-cenusie. Au 3-5 generatii pe an, dintre care ultima, prezinta si formele aripate.
Femela fondatoare e verde-deschisa, oval-alungita, acoperita cu pulbere alba, are trei dungi longitudinale verzi-inchise, antenele, capul si codita in forma de deget de culoare verde-deschisa. Lungi­mea corpului — 2,5 mm. Femela virginogena aptera e alungita, cu antene, formate din segmente. Lungimea corpului — 2,8 mm. Femela virginogena aripata are corpul si toracele brune-cenusii-inchise, abdomenul verde-deschis sr doua rinduri de pete albe pra-fuite, antenele negre. Lungimea corpului 2,2 mm. Femela amfigona e verde-deschisa, aptera, ovala, acoperita cu pulbere alba si rara. Lungimea corpului 1,7 mm. Masculul aripat are capul si toracele brune-inchise, abdomenul galben cu pete negre, care formeaza dungi longitudinale. Lungimea corpului — 2,2 mm. Oul la depunere e verde-deschis, mai tirziu negru, stralucitor. Oul ierneaza la baza mugurilor ori in crapaturile prunului, persicului, caisului. Are pina la 10 generatii pe an. Dezvoltarea larvelor fondatoare din ouale care au iernat incepe primavara, in perioada desfacerii mugurilor la pomii fructiferi Formeaza imediat colonii pe partea inferioara a frunzelor. Frunzele populate de paduchi nu se rasucesc, ci se indoaie pe la margini si se decoloreaza de-a lungul nervurilor. In prima generatie numarul de paduchi este mic, la aparitia celor ulterioare creste considerabil. Qdata cu aparitia indivizilor apteri se formeaza si cei aripati, care migreaza pe trestie, pe frunzele careia se hranesc. Toamna, in sep-tembrie—octombrie, cind apar femelele virginogene aripate si masculii, paduchii se intorc pe planta furajera de baza, generind pina la 10 femele amfigone. Peste 10—12 zile femelele sint fecundate si ele depun pina la 5—7 oua, care ierneaza. Daunatorul ataca prunul, piersicul, caisul si alte specii samburoase.
Denumire ştiinţifică
Hyalopterus pruni
Denumire englezeasca
Mealy plum aphid
Descriere
Iernează în stadiul de ou, amplasat pe ramuri. Este o specie migratoare cu evoluţie holociclică, gazda primară fiind prunul, gazdele secundare fiind diferite specii de graminee spontane. Primăvara, din ouăle de iarnă apar larvele, care se hrănesc pe frunze şi lăstari, prin înţepare şi sugere a sevei. Prin maturare larvele se transformă în femele, care vor da naştere pe cale partenogenetică la 4-5 generaţii de fundatrigene aptere, provocând daune pomilor pe toată perioada existenţei lor. În ultimele generaţii apar şi indivizi aripaţi, care vor migra pe gazdele secundare, unde se vor dezvolta câteva generaţii de virginogene. Spre toamnă, pe gazdele secundare apar formele sexupare (femele aripate) care vor migra din nou pe prun, dând naştere formelor sexuate (masculi şi femele). În urma împerecherii, femelele vor depune pe ramuri ouăle de iarnă.
Plante atacate şi mod de dăunare
Dăunătorul atacă prunul, piersicul, caisul şi migdalul. Dăunătorul este prezent în toate plantaţiile de prun cât şi în pepiniere. Adulţii şi larvele colonizează frunzele şi lăstarii, pe care le înţeapă şi sug seva plantei. Organele atacate îngălbenesc, se deformează puternic şi ulterior se necrozează. Pe exuviile dulci ale dăunătorului se instalează fumagina, care împiedică asimilaţia frunzelor.
Prevenire
a) tăierea şi arderea lăstarilor infestaţi;
b) distrugerea buruienilor, multe dintre acestea fiind plante gazdă secundare preferate de păduchi.
Paduchele cenusiu al prunului - Hyalopterus pruni-0 Paduchele cenusiu al prunului - Hyalopterus pruni-1 Paduchele cenusiu al prunului - Hyalopterus pruni-2 Paduchele cenusiu al prunului - Hyalopterus pruni-3 Paduchele cenusiu al prunului - Hyalopterus pruni-4 Paduchele cenusiu al prunului - Hyalopterus pruni-5
Parteneri: Toner-shop