Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Lema melanopa / Oulema melanopus inapoi
Denumire populara: Gandacul balos / Gandacul ovazului

Denumire stiintifica: Lema melanopa / Oulema melanopus
Raspandire
Se intalneste in toate zonele tarii, pana in zonele muntoase, la 1200 m altitudine.
Descriere
Adultul are corpul de 4-4,8 mm lungime, de culoare albastra, cu reflexe metalice verzui. Capul, antenele si tarsele de culoare neagra; pronotul, femurele si tibiile, de culoare roscata.Elitrele albastre, avand striuri, intre ele cu puncte dispuse in randuri longitudinale.
Larva, oligopoda, are 5-7 mm lungime. Capul mare, mandibulele dintate. Capul si pronotul de culoare bruna. Picioarele formate din 3 articule, scurte. Corp de culoare galbena-murdara. Orificiul anal situat pe ultimul segment dorsal; excrementele in amestec cu substanta mucilaginoasa, sunt impinse pe partea dorsala a corpului, formand un strat protector (sac sterocoral).
Biologie
Prezinta o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta sub ierburi, gunoaie, in frunzarul padurilor. Apar in primavara, cand temperatura medie zilnica este de 9-10º C, in aprilie. La aparitie insectele se hranesc perforand frunzele sub forma de dungi longitudinale. Depunerea oualor are loc la inceputul lunii mai. Acestea sunt depuse pe partea superioara, paralel cu nervura mediana a frunzei. Dupa cca. 2 saptamani apar larvele, care se hranesc pe seama limbului foliar. Dupa 3 naparliri, in timp de 2-4 saptamani, larvele ajung la completa dezvoltare, nu mai consuma, sacul sterocoral dispare si coboara in sol pentru impupare la 4-5 cm adancime, iar dupa 10-12 zile apar noii adulti. Acestia se hranesc cu graminee spontane sau samulastra, iar spre sfarsit de august, inceput de septembrie se retrag pentru hibernare.
Plante atacate si mod de daunare
Adultii rod frunzele plantelor tinere, perforandu-le sub forma unor dungi longitudinale scurte, paralele cu nervurile. Larvele rod epiderma superioara si parenchimul frunzelor, tot sub forma de dungi longitudinale, iar epiderma inferioara se usuca, albindu-se. Atacul se produce in vetre si se observa de la distanta. Ataca de obicei ovazul dar si orzul si alte graminee.
Combatere
Tratamentele se fac la avertizare impotriva insectelor adulte, inainte de depunerea oualor. Larvele se combat cand au eclozat in majoritate, in primele stadii de dezvoltare. Insecticidele recomandate se pot consulta in programul Pesticide.
Denumiri stiintifice
Oulema melanopus (Linnaeus)
Lema melanopus (Linnaeus)
Lema melanopa (Linnaeus)
Lema atrata Waltl
Lema melanopoda Müller
Lema nigricans Westhoff
Lema waltli Heinze
Chrysomela melanopus Linnaeus
Codul Bayer (Bayer code)
LEMAME (Oulema melanopus)
Denumiri internationale (common name)
English
oat leaf beetle
barley leaf beetle
cereal leaf beetle
leaf beetle, cereal
Spanish
crisomela de los cereales
French
Criocère de l'orge
criocère des céréales
criocère des cereales
criocère des feuilles de céréales
Germany
Getreidehaehnchen, Rothalsiges
Denmark
kornbladbille
kornbladbille, almaen
Finland
viljakukko, punarintainen
Italy
Criocera del frumento
Norway
kornbladbille, vanlig
Sweden
saedesbladbagge, vanlig
Turkey
ekin yaprak sulugu
Gandacul balos - Lema melanopa - Oulema melanopus - Beetle-0 Gandacul balos - Lema melanopa - Oulema melanopus - Beetle-1 Gandacul balos - Lema melanopa - Oulema melanopus - Beetle-2 Gandacul balos - Lema melanopa - Oulema melanopus - Beetle-3
Parteneri: Toner-shop