Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Leptinotarsa decemlineata inapoi
Denumire populara: Gandacul din Colorado

Denumire stiintifica: Leptinotarsa decemlineata
Denumiri stiintifice
Leptinotarsa decemlineata (Say)
Chrysomela decemlineata (Say)
Doryphora decemlineata (Say)
Polygramma decemlineata (Say)
Leptinotarsa multitaeniata (Say)
Familia
Chrysomelidae (gândaci de frunze).
Aspect
6-15 mm lungime; corpul este de culoare galbenă; pe platoşa gâtului prezintă nişte pete negre; elitrele acoperă întreaga parte posterioară a corpului şi au desenate pe ele 10 dungi longitudinale; pe cap este inserată o pereche de antene compuse din mai multe părţi; larvele lungi de aproximativ 15 mm sunt arcuite rotund şi au culoarea corpului portocalie până la roşie; capul, care este bine delimitat de corp, este negru; pe părţile laterale ale corpului există nişte pete negre; în zona toracică sunt inserate trei perechi de picioare.
Raspandire
In toata tara, in zonele cultivatoare de cartof si alte solanacee.
Specia este originară din America de Nord, unde a fost localizată în statul Colorado pe plantele de cartof şi descrisă în anul 1824. Astăzi specia este răspândită în aproape toată lumea, găsindu-se în zone extinse şi în Europa. Gândacii de Colorado pot fi întâlniţi pe cartofi, roşii, măselariţă şi mătrăgună.
Descriere
Adultul are corpul de 9-12 mm lungime, oval, convex dorsal, de culoare galbena - portocalie, caramizie. Capul prezinta o pata triunghiulara neagra cu deschizatura spre partea anterioara si doua pete postero-laterale negre. Pronotul prezinta 13 pete negre de diferite dimensiuni, cele din partea mediana alcatuind forma literelor V, U sau H. Elitrele sunt galben deschis sau galben roscate, fiecare elitra cu cate 5 dungi longitudinale negre. Oul este oval, de culoare galben-portocalie. Sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor de cartof sau alte solanacee grupe de cate 20-30 oua. Larva oligopoda, la completa dezvoltare avand 12-15 mm lungime, corp de culoare rosie portocalie, lateral cu pete negre. Ultimile doua segmente abdominale sunt inguste, tubuliforme, retractile, terminate cu doua apendice ce servesc la mers.
Biologie
Femela îşi depune ouăle de culoare albă ca laptele, şi având o lungime de circa 1,2 mm, în grupuri de 20-80 de bucăţi, aşezate pe partea inferioară a frunzelor plantelor gazdă, unde sunt suficient de ferite de ploaie şi razele soarelui. In total o femelă depune din mai până în august până la 800 de ouă. Ouăle capătă la scurt timp o culoare gălbuie şi după o scurtă perioadă de evoluţie embrionară (de aproximativ 10 zile) eclozează larvele, care sunt de un roşu strălucitor şi au nişte pete negre pe corp. Acestea încep repede să se hrănească cu plantele gazdă, iar cantităţile necesare dezvoltării lor sunt considerabile. După 2-3 săptămâni ele capătă o culoare mai degrabă portocalie şi se târăsc în pământ în vederea transformării în pupă. După aproximativ 2 săptămâni eclozează gândacii tineri, care mai zăbovesc în pământ cel puţin 1 săptămână, până când învelişul corpului lor devine suficient de tare. Şi gândacii adulţi se hrănesc cu ţesutul plantelor. Gândacii dau naştere ia 1-2 generaţii pe an.
Prezinta 2-3 generatii pe an. Ierneaza ca adult in sol, la adancimi de 10-90 cm. Adultii hibernanti apar la sfarsitul lunii martie, cand temperaturile medii zilnice sunt de 14-21ºC. Dupa un zbor intens se raspandesc pe distante mari. Paralel cu hranirea are loc maturatia sexuala, copulatia si ponta. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor in grupe de 10-100. Incubatia dureaza 4-5 zile, iar larvele apar in a doua decada a lunii mai si se hranesc cu aparatul foliar al plantelor gazda. Larva se dezvolta in 15-30 zile, apoi patrunde in sol unde se transforma in pupa, astfel ca adultii din prima generatie apar in a doua decada a lunii iunie. Apoi stadiile de dezvoltare se suprapun. Insecta are 3 generatii pe an in zonele de stepa si silvostepa si 2 generatii in zonele mai nordice ale tarii. In lunile octombrie – noiembrie, adultii se retrag in sol pentru hibernare.
Dăunător
Plantele atacate prezintă iniţial găuri şi rosături pe frunze, iar mai târziu se formează pe acestea culoare întregi de rosături ce pornesc de la margine şi se termină la nervura principală a frunzei.
Prevenire
Să fie atraşi prădătorii naturali ai gândacilor, precum gândacii răpitori din specia Calosoma sycofanter Carabidae şi alte specii răpitoare de gândaci, muştele din familia Tachinidae, ploşniţele răpitoare şi broaştele râioase brune. Straturile de plante să fie pudrate cu praf de rocă de silicat, format din sferule fine şi mici. Stropirea cu ceai de ferigă ţine gândacii la distanţă. De asemenea trebuie folosit muici ce conţine ferigi. La strângerea recoltei, trebuie ca numai plantele sănătoase să fie culese. Prelucrarea solului trebuie realizată toamna, deoarece gândacii iernează în pământ.
Plante atacate si mod de daunare
Adultii si larvele rod frunzele de la exterior spre interior, lasand intacte nervurile si lujerii. Prefera cartoful, dar consuma aparatul foliar al diferitelor plante cultivate din familia Solanacee. Fructele de vinete adesea sunt daunate de catre adultii din generatia a doua.
Combatere
Tratamentul tuberculilor la plantare cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Tratamente foliare la avertizare cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Gândacii şi larvele pot fi culeşi cu mâna, iar apoi îndepărtaţi şi distruşi. Suprafeţele întinse pot fi tratate biologic cu preparate din Bacillus thuringiensis tenebrionis. Deoarece folosirea acestora vizează distrugerea larvelor tinere, trebuie luată în considerare aplicarea preparatului în perioadele corecte şi conforme cu etapele evolutive ale larvelor.
Denumiri internationale (common name)
English
Colorado potato beetle
Colorado beetle
Spanish
dorifora
escarabajo del Colorado
tortuguilla de la papa de Colorado
catarinita de la papa
escarabajo de las hojas de patata
mayata o catarinita de la papa
French
doryphore de la pomme de terre
chrysomèle de la pomme de terre
Portuguese
doriforo
escaravelho da batateira
Russian
Koloradskii kartofel'nyi zhuk
Germany
Kartoffelkäfer
Kartoffelkäfer
Denmark
coloradobille
kartoffelbille
Finland
koloradokuoriainen
Hungary
burgonyabogar
Iran
susske sibsamini
Italy
crisomela della patata
dorifora delle patate
scarabeo del Colorado
Netherlands
Coloradokever
Norway
koloradobille
Sweden
koloradoskalbagge
Turkey
patetes bocegi
Codul BAYER (Bayer code)
LPTNDE (Leptinotarsa decemlineata)
Pentru pescuit
Gandac foarte cunoscut datorita ‘slabiciunii’ lui pentru cartofi, vinete si rosii. Procurarea lui este relativ facila in sezonul cald : se culege pur si simplu de pe frunzele legumelor solanacee sau direct de la agricultori (decat strivit sau otravit mai bine-n carlig).
In stadiul de adult, gandacul are corpul de 9-12 mm lungime si un colorit  galben-portocaliu, dezvoltand doua pana la trei generatii pe an. Cele doua elitre (prima pereche de aripi, cele tari) prezinta cate cinci dungi longitudinale negre, fiecare. Ierneaza in stadiul de adult in sol, la 10-90 cm adancime. Dupa perioada de hibernare, ies din pamant la sfarsitul lunii martie. Dupa o hranire intensa, specifica indivizilor ajunsi la maturitate sexuala, are loc copulatia si ponta.
Femelele vor depune ouale in grupe de cate 10-120 exemplare, pe partea inferioara a frunzelor.
Incubatia dureaza intre patru si cinci zile, urmand ca larvele sa apara la jumatatea lunii mai. Larva se dezvolta intre 15 si 30 de zile.
Larva, in stadiul maxim de dezvoltare, atinge o lungime de 12-15 mm, fiind colorata-n rosu-portocaliu, pe partile laterale fiind prezentand puncte negre bine definite. In acest stadiu larvele parasesc plantele, patrund in sol si se transforma-n pupe. In acest stadiu vor petrece intre 12 si 20 de zile urmand sa devina adultii din prima generatie.
Prima generatie se dezvolta in maxim 35 de zile, adultii aparand in a doua jumatate a lunii iunie.
Datorita aparitiei esalonate a adultilor, generatiile se suprapun.
Gandacul de Colorado reprezinta o delicatesa, in special pentru clean si avat. Se poate pescui la pluta, folosind bolognesa, urmarind ca pluta sa ‘treaca’, purtata de apa, la mica distanta de mal, pe sub pomii ale caror crengi sunt aplecate spre apa si care ofera adapost diferitelor insecte. Acestea sunt locurile cele mai cautate de catre pescari si frecventate de cleni. In cazul pescuirii avatului vom folosi montura cu pluta buldo. Deasupra buldo-ului se monteaza 2-3 carlige pe care vom pune gandacii. Lanseurile vor viza zonele in care avatul vaneaza bancurile de albitura.
Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-0 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-1 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-2 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-3 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-4 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-5 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-6 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-7 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-8 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-9 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-10 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-11 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-12 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-13 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-14 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-15 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-16 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-17 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-18 Gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata - cartof-19