Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Liriomyza trifolii inapoi
Denumire populara: Musca miniera

Denumire stiintifica: Liriomyza trifolii
Denumire ştiinţifică
Liriomyza trifolii (Burgess in Comstock, 1880)
Liriomyza alliovora (Frick, 1955)
Agromyza phaseolunata (Frost, 1943)
Liriomyza phaseolunata (Frost, 1943)
Oscinis trifolii (Burgess in Comstock, 1880)
Liriomyza alliivora (Frick, 1955)
Descriere
Se întâlneşte pe legume dar şi pe plantele din flora spontană. În condiţii de câmp prezintă 1-2 generaţii pe an, iar în seră 3-4 generaţii. Iernează ca pupă în stratul superficial al solului, sau suspendată pe frunze, la locul de ieşire din ţesuturile cu care se hrăneşte.
Exista patru specii de muste care sunt daunatori comuni: Liriomyza brioniae, Liriomyza trifolli, Liriomyza huidobrensis si Liriomyza strigata. In conditii naturale, larvele acestor specii sunt parazitate de mai multi dusmani naturali. Problemele cu aceste insecte au crescut, ca rezultat al folosirii pe scara larga a pesticidelor: parazitii naturali sunt omorati, iar acesti daunatori isi dezvolta o capacitate de rezistenta la insecticide.
Musca miniera apare în sere si solarii si ataca în special culturile de tomate. Este daunator în stadiul de larva si se dezvolta în interiorul frunzelor distrugând tesuturile dintre epiderme. Atacurile produse au un caracter generalizat, evidentiat pe frunze prin prezenta a numeroase galerii înguste si ramificate, cu aspect sidefiu. Când numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. Musca miniera este un daunator specific culturilor de tomate din spatii protejate, dar ataca si în câmp. Principala sursa de infestare este reprezentata de rasadurile provenite din serele înmultitor.
Plante atacate şi mod de dăunare
Atacă numeroase plante cultivate şi spontane (tomate, vinete, castraveţi, salată, ardei, pepeni, etc.). Adulţii nu dăunează, ci numai larvele. În prima fază, pe frunze sau cotiledoane, se observă puncte mici, decolorate, ce prezintă locul unde insecta a depus ouăle. Larvele rezulate după ecloziune trăiesc, se hrănesc şi se dezvolă rozând parenchimul frunzelor dintre cele două epiderme sub forma unor galerii (de unde şi denumirea de miniere).
Biologie
Aceasta insecta trece prin sase stadii de dezvoltare, si anume stadiul de ou, trei stadii de larve, stadiul de pupa si adult. Adultii sunt muste mici de culoare galben cu negru. Larvele se dezvolta intre epidermele frunzelor, fapt pentru care sunt greu de distrus cu ajutorul pesticidelor. Inpuparea se realizeaza in sol.
Simptome
Larvele produc daune foliajului plantelor determinand uscarea si defolierea plantelor, afectand astfel productia.
Ranile la nivelul aparatului foliar sunt si porti de intrare pentru diferite specii de microorganisme fitopatogene.
Inamici naturali (produse)
MIGLYPHUS        - Diglyphus isaea
MINUSA              - Dacnusa sibirica
DIMINEX             - Diglyphus isaea + Dacnusa sibirica
MINEX                - Diglyphus isaea + Dacnusa sibirica
Prevenire
a) dezinsecţia serelor înainte de semănat sau de înfiinţarea culturilor, cu produse chimice de resort;
b) strângerea resturilor vegetale rămase în sere după desfinţarea culturilor şi distrugerea lor prin ardere;
c) tratamente preventive şi curative efectuate înaintea de transplantarea răsadurilor în sere şi solarii, pentru distrugerea surselor de infestare.
Combatere
Pentru limitarea pagubelor, dat fiind modul de habitat al larvelor, se recomanda aplicarea de tratamente foliare cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide), metoda prin care atacurile în cultura pot fi eradicate.
Denumiri internationale (common name)
English
American serpentine leafminer
serpentine leaf miner
chrysanthemum leaf miner
Spanish
minador pequeño del frijol
French
mineuse du gerbera
Germany
Floridaminierfliege
Codul Bayer (Bayer code)
LIRITR (Liriomyza trifolii)
Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-0 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-1 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-2 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-3 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-4 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-5 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-6 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-7 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-8 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-9 Musca miniera - Liriomyza trifolii - serpentine leaf miner-10
Parteneri: Toner-shop