Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Lobesia botrana inapoi
Denumire populara: Molia vitei de vie / Molia strugurilor / eudemisul viţei

Denumire stiintifica: Lobesia botrana
Molia strugurilor ierneaza ca pupa într-un cocon matasos, pe butuci, sub scoarta. Poate ierna, mai rar, sub resturi vegetale sau în sol. Daunatorul dezvolta trei generatii pe an, primii adulti aparând, de regula, în cursul lunii aprilie. Acestia conduc la aparitia primei generatii de larve, care coincide cu perioada înfloritului.
Eudemisul (Lobesia botrana) este un fluture mic, de culoare cenusie, cu aripile dinainte pestrite. Are 3 generatii pe an. Primavara, in luna mai, apar fluturii care se imperecheaza si depun ouale pe bobocii florali, circei si chiar frunze. Omizile aparute se hranesc cu bobocii florali pe care ii infasoara cu o tesatura fina, matasoasa. Omizile din generatia a II-a (de vara) si a III-a (de toamna) ataca boabele, pagubele putind fi foarte mari. Pe timp secetos boabele atacate se usuca, se zbircesc ca o punga, iar pe timp ploios, pe ranile provocate de larve se instaleaza diverse mucegaiuri, care conduc la putrezirea in masa a strugurilor.
Larvele generatiei I rod bobocii florali si inflorescentele, în timp ce generatiile II si III ataca boabele in crestere, în pârga si cele coapte.
Cele mai mari daune sunt provocate de larvele generatiilor II si III, deoarece pe ranile produse pe boabe se pot instala diverse ciuperci patogene cum ar fi Botrytis cinerea.
În climatul nostru temperat, moliile strugurilor sunt reprezentate de eudemisul viţei (Lobesia botrana) frecvent în podgoriile din sudul ţării şi cochilisul viţei-de-vie (Eupoecilia ambiguella), răspândit în regiuni mai nordice.
Eudemisul are trei generaţii pe an. Adulţii sunt fluturi nocturni care au pete de culoare brun-închisă ce alternează cu pete de culoare cenuşii-deschis. Larvele sunt în general de culoare verde, uneori spre brun. Molia strugurilor iernează sub formă de pupă într-un cocon mătăsos fixat sub scoarţa butucilor sau a coardelor viţei-de-vie, mai rar sub resturile vegetale sau în crăpăturile solului.
Evoluţia acestor larve durează până la sfârşitul lunii iulie. La începutul lunii august apar fluturii generaţiei a treia, care este cea mai păgubitoare deoarece atacă boabele, iar pe sucul ce se scurge de pe boabe se instalează mucegaiurile. Combaterea eudemisului este înainte de toate preventivă, întrucât larvele sunt vulnerabile numai imediat după eclozare.
In Dobrogea si sudul Romaniei molia strugurilor (Lobesia botrana) are 3 generatii pe an (G1, G2, G3) fiind daunatorul cel mai important al vitei de vie, aceasta producand pagube destul de mari, atat direct prin faptul ca mananca inflorescentele si boabele din ciorchire cat si indirect prin faptul ca prin activitatea ei distruge pielita de la boabe si favorizeaza atacul de putregai cenusiu.
Combaterea
Sse realizeaza prin efectuarea unui tratament pe generatie cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide). Tratamentele se vor efectua în functie de caracteristicile produsului, începând cu circa o saptamâna de la înregistrarea primului maxim de zbor al adultilor.
In cazul plantatiilor puternic infestate se aplica doua tratamente (la generatia de primavara si vara). De obicei, la generatia de toamna nu se aplica tratamente, pentru a evita intoxicatiile. Se recomanda stropiri cu insecticide specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide), cu respectarea stricta a timpului de pauza, de la stropit pina la recoltat.
Denumiri stiintifice
Lobesia botrana
Paralobesia botrana
Polychrosis botrana (Ragonot, 1894)
Eudemis botrana (Frey, 1880)
Tortrix botrana (Denis & Schiffermüller, 1776)
Tortrix vitisana (Jacquin, 1788)
Tinea premixtana (Hübner, 1796)
Tinea reliquana (Hübner, 1816)
Tortrix reliquana (Treitschke, 1835)
Tortrix romaniana (O. Costa, 1840)
Noctua romani (O. Costa, 1840)
Cochylis vitisana (Audouin, 1842)
Cochylis botrana (Herrich-Schaffer, 1843)
Penthina vitivorana (Packard, 1860)
Grapholita botrana (Heinemann, 1863)
Eudemis rosmarinana
Coccyx botrana (Praun, 1869)
Lobesia rosmariana
Codul BAYER (Bayer code)
POLYBO (Lobesia botrana)
Denumiri internationale (common name)
English
grape berry moth
grape fruit moth
vine moth
grape vine moth
grape leaf-roller
grape moth
European grape vine moth
Spanish
polilla del racimo
barrenillo de la uva
gusano de las uvas
hilandero de la vid
polilla de las uvas
French
Eudémis de la vigne
ver de la grappe
ver du raisin
insect du midi
tordeuse de la grappe
Portuguese
trac-da-uva eudemis
Bulgaria
variegated grape moth (translation)
variegated vine moth (translation)
Germany
Gelbkoepfiger Sauerwurm
Bekreuzten Traubenwickler
Bunter Traubenwickler
Croatia
grozdanog moljca
Hungary
tarka szolomoly
Israel
ash haeshkol
Italy
tignola a bruco verde de la vite
tignola verde de la vite
tignoletta dell'uva
tortrice dei grappoli
baco dell'uva
verme dell'uva
tignoletta della vite
Romania
molia strugurilor
Slovakia
ovaca mramorovaneho
Turkey
salkim guvesi
Serbia
grozdanog moljca
Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-0 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-1 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-2 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-3 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-4 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-5 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-6 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-7 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-8 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-9 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-10 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-11 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-12 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-13 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-14 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-15 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-16 Molia strugurilor - Lobesia botrana - eudemisul vitei de vie-17