Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Meligethes aeneus inapoi
Denumire populara: Gandacul lucios al rapitei

Denumire stiintifica: Meligethes aeneus
Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus) ataca atat rapita, cat si alte specii de crucifere precum mustarul, varza, conopida, ridichi.
Raspandire
In regiunile cu precipitatii mai ridicate, mai ales in Transilvania, Banat si nordul Moldovei.
Descriere
Adultul are corpul alungit, turtit, de forma dreptunghiulara, de culoare neagra sau verde inchis, cu luciu metalic, pe partea dorsala. Tibiile anterioare sunt dintate, iar picioarele anterioare sunt caramizii. Dimensiunea adultului este de 1,5 – 2,7 mm.
Larva gandacului lucios are culoarea alba, cu o lungime de maxim 4 mm.
Specia prefera zonele de padure, mai racoroase si umede, si atacul este mai puternic in primaverile care intrunesc aceste conditii: temperaturi scazute si precipitatii bogate.
Adultul ierneaza la liziera padurilor, in sol, la o adancime de cativa centimetri. Ies din sol primavara, in luna aprilie, si se hraneste cu florile plantelor spontane sau cultivate. Femelele isi depun ouale in interiorul butonilor florali. Incubatia dureaza 4-14 zile, perioada dupa care apar larvele, care se hranesc din interior cu organele florii. Ajuna la maturitate, dupa 3-4 saptamani, larva perforeaza bitonul floral si coboara in sol, unde se transforma in nimfa, stadiu in care ramane 10-22 zile. Adultii apar in luna iulie si, dupa o perioada scurta de hranire, se retrag in sol pentru hibernare.
Intreg stadiul de dezvoltare al insectei, de la ou pana la adult, dureaza 1-2 luni. Temperatura optima pentru Meligethes aeneus este de 15 grade Celsius.
Adultul are corpul oval, de 1,5-1,7 mm lungime, convex dorsal si plan ventral, de culoare aramie sau albastruie, cu luciu metalic sau mat. Antenele sunt formate din 11 articule, maciucate, de culoare inchisa. Pronotul si elitrele au o punctuatie fina si deasa. Picioarele anterioare sunt de culoare bruna roscata, cele mijlocii si posterioare de culoare neagra. Marginea externa a tibiilor anterioare fin si regulat dintata. Larva este oligopoda, la completa dezvoltare de 3,5 mm lungime. Corp de culoare alba, capul si picioarele de culoare bruna.
Biologie
Prezinta o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta in stratul superficial al solului ori in liziera padurilor. In primavara isi fac aparitia spre sfarsitul lunii aprilie, cand infloresc diferite specii de plante ierboase si lemnoase (salcia, prunul, papadia,etc), hranindu-se cu elementele florale ale acestora.Dupa copulatie, in aprilie-mai, femelele depun ouale in bobocii florali ai plantelor gazda. Femelele perforeaza bobocii florali si depun 1-2 oua lipite de antere. 0 femela poate depune 300-400 oua. Incubatia dureaza 4-14 zile. Larvele isi fac aparitia la deschiderea bobocilor florali si se hranesc cu organele florale. Stadiul larvar dureaza 3-4 saptamani, dupa care larva coboara in sol la 2-4 cm adancime si se transforma in pupa. In cursul lunilor iunie-iulie apar adultii din noua generatie, care dupa o perioada de hranire de cateva saptamani se retrag pentru hibernare.
Plante atacate si mod de daunare
Daunatorul este periculos in toate stadiile de dezvoltare. Astfel, adultul se hraneste cu anterele si petalele florilor nedeschise ale plantelor, iar larvele consuma, de asemenea, anterele, polenul, uneori si petalele.
Data fiind aceasta apetenta a gandacului pentru organele florale, cele mai mari daune se inregistreaza in cadrul culturilor semincere si melifere.
Insectele adulte au un regim de hrana floral, intalnindu-se pe inflorescentele diferitelor specii salbatice si cultivate din familiile crucifere, ranunculacee, leguminoase, composite, rosacee, umbelifere. Se hranesc cu organele florale din bobocii inca nedesfacuti. Cele mai mari pagube cauzeaza culturilor de rapita si mustar, precum si la culturile semincere de varzoase. Larvele se hranesc cu organele florale ale plantelor numai din familia crucifere. La o infestare puternica intr-un boboc floral se pot gasi 10-15 larve, cauzand pagube serioase acestora. Daunatorul produce mari pagube la culturile semincere de rapita, dar si de varza, gulii, conopida si plante medicinale.
Masuri de prevenire a aparitiei atacului gandacului lucios al rapitei
Dupa recoltarea culturilor de crucifere, se recomanda efectuarea araturilor, pentru distrugerea adultilor hibernanti;
Semanarea culturilor cat mai timpuriu, pe terenuri bine lucrate;
Tratamente cu insecticide organofosforice.
Combatere
Tratamente in vegetatie, la avertizare, cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Cel mai de temut daunator al gandacului lucios este carabidul Clivina fossor Fall, care poate distruge pana la 65% din pupele si larvele gandacului lucios. Perju si colaboratorii mai mentioneaza ca dusmani naturali cu importanta economica himenopterele Blachus ruficornis Nees si Eubasus sigalphoides Marsh.
Politici agricole comunitare
In cursul anului 2006, gandacul lucios (Maligethes aeneus) a facut adevarate ravagii asupra culturilor de rapita din nordul Germaniei.
Aparitia in masa a gandacului lucios a produs in numeroase culturi de rapita pagube cuprinse intre 50 si 70% iar in anumite locuri chiar pagube totale.
Suprafetele afectate au depasit 200.000 ha. Conditiile climatice ale anului 2006, caracterizate printr-o primavara racoroasa, urmata de vreme calda in lunile mai si iunie au favorizat raspandirea daunatorului.
Rezistenta dobandita in anii anteriori la insecticidele pe baza de piretroizi a ingreunat si mai mult controlul eficient al daunatorului.
Aceeasi situatie este intalnita si in Romania din punct de vedere al raspandirii, odata cu cresterea an de an a suprafetelor dar si al rezistentelor dobandite la utilizarea insistenta a piretroizilor.
Noile insecticide au demonstrat intr-un mod impresionant calitatile sale prin faptul ca suprafetele de rapita tratate au ajuns la inflorirea completa si la maturitate, fara pierderi.
Insecticidele CNI apartin unei grupe chimice caracterizate printr-un mod de actiune relativ nou. Ele perturba transmiterea impulsurilor nervoase in sistemul nervos al insectelor prin blocarea receptorilor de acetilcolina din membrana celulelor postsinaptice. Ca urmare, impulsurile nervoase nu mai pot fi transmise intre celulele nervoase. Deoarece modul de acoiune al insecticidelor CNI difera de cel al insecticidelor uzuale din grupele chimice piretroizi, carbamaoi sau organofosforice, aparioia rezistenoei incrucisate este exclusa. De asemenea, ele combat la fel de eficient si formele rezistente la insecticidele conventionale utilizate pana acum. Ele au o actiune puternica asupra daunatorilor atat prin ingestie cat si prin contact la culturile de rapita si cereale.
Ele sunt inofensive pentru insectele polenizatoare precum albinele si bondarii, fiind printre putinele insecticide care pot fi utilizate fara restrictii in perioada infloritului.
Stabilitatea la lumina si la temperaturi ridicate este foarte ridicata, ceea ce asigura preluarea timp indelungat a produsului in tesuturile plantei pentru activitate si durata de actiune maxime.
Aceste noi insectivide beneficiaza de noua tehnologie de formulare OTEQ (dispersie in ulei).
Secretul acestei formulari consta in combinatia substantei active cu diversi adjuvanti si cu un ulei vegetal. Adjuvantii asigura retentia si acoperirea intregii frunze dupa aplicare, minimalizarea pierderilor de produs, absorbtia rapida si continua a produsului in frunza urmata de distributia uniforma in planta. Tehnologia de formulare de ultima generatie asigura stabilitatea sistemului atat in ulei cat si in apa. Caci numai apa face solutia adecvata pentru pulverizare.
Avantajele caracteristice formularii OTEQ sunt:
• Excelenta compatibilitate biologica cu plantele de cultura
• Acoperirea optima a frunzei si rezistenta la spalare prin precipitatii
• Retentia optima (aderenta la frunza)
• Absorbtia optimizata in tesuturile frunzei
• Actiune de durata imbunatatita
• Formulare lipsita de solventi
Acest gen de insecticide moderne este ideal pentru culturi de câmp deoarece:
• Are un spectru larg de activitate si permite o aplicare flexibila;
• Are actiune sistemica eficienta;
• Asigura o excelenta eficacitate biologica datorita retentiei optimizate, absorbtiei rapide si penetrarii puternice a formularii O-TEQ;
• Este inofensiv pentru polenizatori (albine si bondari), fiind printre putinele insecticide care pot fi utilizate fara restrictii in perioada infloritului;
• Este sigur pentru operator si mediu. Multumita spectrului larg de actiune si bunei compatibilitati cu planta, culturile sunt protejate optim impotriva daunatorilor. Se obtine contributia la o agricultura eficienta.
Denumiri stiintifice
Nitidula aeneus Fabricius
Nitidula aenea Fabricius, 1775
Dermestes psyllius Herbst, 1784
Scarabaeus florilegulus Fourcroy, 1785
Nitidula pedicularia var. B Paykull, 1798
Nitidula latipes Marsham, 1802
Nitidula coerulea Marsham, 1802
Nitidula nigrina Marsham, 1802
Meligethes urticae Stephens, 1830
Meligethes nigricornis Stephens, 1830
Nitidula subtilis Waltl, 1838
Nitidula alpestris Heer, 1841
Meligethes australis Küster, 1848
Meligethes dauricus Motschulsky, 1849
Meligethes moerens LeConte, 1857
Meligethes rufimanus LeConte, 1857
Meligethes ruficornis LeConte, 1859
Meligethes viridipennis Motschulsky, 1860
Meligethes mutatus Harold, 1868
Meligethes aeneus var. rubripennis Reitter, 1871
Meligethes aeneus var. californicus Reitter, 1871
Meligethes aeneus var. coeruleus Reitter, 1871
Meligethes bonvouloiri C. Brisout de Barneville, 1872
Meligethes brassicae Reitter, 1875
Meligethes minor Rey, 1889
Meligethes pubens Rey, 1889
Meligethes asperrimus Guillebeau, 1897
Meligethes aeneus var. semiaeneus Ganglbauer, 1899
Meligethes aeneus var. rotundangulus Ganglbauer, 1899
Meligethes peristericus Roubal, 1943
Meligethes boops Easton, 1957
Meligethes cleominis Easton, 1959
Codul Bayer (Bayer code)
MELIAE (Meligethes aeneus)
Denumiri internationale (common name)
English
rape beetle
rape blossom beetle
pollen beetle
blossom beetle
beetle, rape
Spanish
escarabajo o meliguete de la colza
escarabajuelo de los nabos
French
méligèthes des crucifères
méligèthes du colza
Germany
Glanzkaefer, Raps-
Glimmerbossen
Rapsglanzköfer
Denmark
Glimmerbøsse
Glimmerboesse
Estonia
naeri-hiilamardikas
Finland
rapsikuoriainen
rapsikuoriainen
Italy
meligete della colza
Netherlands
Koolzaadglanskever
Norway
rapsglansbille
Sweden
rapsbaggar
rapsbagge
Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-0 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-1 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-2 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-3 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-4 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-5 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-6 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-7 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-8 Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus-9
Parteneri: Toner-shop