Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Melolontha hippocastani inapoi
Denumire populara: Cărăbuşul de pădure

Denumire stiintifica: Melolontha hippocastani
Denumire ştiinţifică
Melolontha hippocastani
Descriere
Adultul se diferenţiază de Melolontha hippocastani prin talia mai mică, prin culoarea corpului mai roşcată şi mai ales prin forma pigidiului, care este mai îngroşat la vârf. Adulţii zboară, cu 1-3 zile mai târziu decât M. Melolontha. Primii apar din sol masculii la temperatura medie zilnică de 11, 1 grade C. Femelele apar după 3-4 zile, la cca 15,4 grade C.
Plante atacate şi mod de dăunare
Zborul are loc spre seară şi durează maximum o oră. Zborurile pot fi de:
a) hrănire (preferă stejarul, carpenul, fagul, salcâmul, gorunul) defolierea începând de la vârf spre bază şi din exterior spre interior. M. hippocastani consumă frunza întreagă, iar M. melolontha risipeşte parte din frunză;
b) protecţie (pe timp nefavorabil se adăposteşte pe sol, revenind în arbori după ameliorarea vremii;
c) copulare;
d) depunere a ouălor (în trei perioade-prima în care sunt alese lizierele arboreletelor şi a doua şi a treia în care sunt ocupate desişurile şi interiorul arboretelor).
Prevenire
Limitarea înmulţirii excesive a speciilor de cărăbuşi şi evitarea pagubelor produse de acestea în pepiniere şi plantaţii se pot realiza numai prin aplicarea unui sistem integrat de măsuri, preventive şi represive, în cadrul căreia un rol deosebit de important îl deţine supravegherea atentă şi continuă a dinamicii populaţiilor de dăunători şi a densităţii acestora, prin lucrările de prognoză. În cadrul metodei integrate se pune accent deosebit pe distrugerea insectei în stadiul de adult, în timpul zborului şi pe evitarea infestării terenurilor de cultură, prin depunerea ouălor, folosind în acest scop atât măsuri cu caracter represiv (adunarea gândacilor, tratarea hranei) cât şi cu caracter preventiv (ararea terenului, acoperirea solului, tratarea cu substanţe repelente a acestuia, folosirea fumului, utilizarea capcanelor luminoase). Distrugerea dăunătorilor în stadiul de larvar se efectuează în principal prin metode fizico-mecanice (inundare, prinderea cu plante nadă) şi agrotehnice (arătura de toamnă).
Combatere chimică
Se aplică 1-2 tratamente cu insecticide lichide administrate cu aparatură de la sol asupra arborilor de pe lizierele învecinate pepinierelor, sau în interiorul acestora, care adăpostesc adulţii de cărăbuşi.
Denumire englezeasca (common name)
Cockchafers, Cockchafer
Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -0 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -1 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -2 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -3 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -4 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -5 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -6 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -7 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -8 Cărăbuşul de pădure - Melolontha hippocastani -9
Parteneri: Toner-shop