Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Myzus cerasi inapoi
Denumire populara: Paduchele negru al ciresului

Denumire stiintifica: Myzus cerasi
Paduchele negru ataca lastarii si frunzele pomului. Frunzele se ofilesc, se usuca si cad. Astfel, procesul de formare al fructului este puternic influentat de neexistenta procesului de fotosinteza, la randul sau afectat de caderea timpurie a frunzelor. Se combate prin tratamente chimice specifice.
Este un daunator specific avand ca plante gazda chiar ciresul si visinul, mai ales puietii din pepiniera. Ierneaza in stadiu de ou pe scoarta si ramuri, iar la dezmugurire apar larve si apoi femele aripate. Are 3-5 generatii anual.
Paduchii adulti se hranesc cu sucul tesuturilor de pe partea inferioara a frunzelor tinere si din varful lastarilor. Frunzele se rasucesc si lastarii isi inceteaza cresterea, se curbeaza, iar in zonele atacate se formeaza dejectii cleioase si fumagina. In stadiu avansat de atac, tratamentele fitosanitare sunt ineficiente, deoarece solutia nu mai poate patrunde pana la colonie. Mai mult decat atat, acesti paduchi sunt vectori de viroze, pentru care tratamentele fitosanitare sunt ineficinte.
Denumire ştiinţifică    
Myzus cerasi (Fabricius, 1775)
Aphis cerasi Fabricius, 1775
Myzoides cerasi Fabricius
Myzus asperulae Walker, 1848
Myzus alectorolophi Heinze, 1961
Aphis asperulae Walker, 1848
Myzus callange Essig, 1954
Aphis cerasi Müller, 1776
Myzoides cerasi van der Goot, 1913
Aphis euphrasiae Walker, 1849
Myzus quasipyrinus Theobald, 1929
Aphis veronicae Walker, 1848
Aphis aparines Kaltenbach, 1843
Aphis molluginis Koch, 1854
Myzus galiifolium Theobald, 1929
Myzus langei Essig, 1936
Myzus pruniavium Börner, 1926
Răspândire
Se găseşte răspândit pe tot globul; la noi în ţară, în livezile de cireş şi vişin neîngrijite produce pagube mari, dar şi în pepiniere. Păduchele este raspândit în toată ţara, începând din stepă, şi până în zona pădurilor de fag. O frecvenţă mai mare prezintă în stepă, silvostepă şi zona stejarului. Dezvoltarea are loc pe cireş sau vişin şi pe diferite plante ierboase.
Descriere
Femelele aptere au corpul globulos, brun - negricios, cu aspect lucios, de 1,8-2 mm lungime. Antenele sunt negre, exceptând articolele III şi IV, care sunt galben-deschis. Femelele aripate prezintă corpul brun-negru, lucios. Picioarele de asemenea negre, cu excepţia articolului III care este de culoare mai deschisă. Coada este neagră.
Iernează în stadiul de ou de rezistenţă, pe ramurile tinere sau solzii mugurilor. Evoluţia dăunătorului se realizează pe gazde diferite. Gazdele primare sunt cireşul şi vişinul, cele secundare fiind diferite specii de plante ierboase. În evoluţia sa dăunătoare dezvoltă un număr mare de generaţii, atât fundatrigene cât şi virginogene. Larvele apar la începutul lunii aprilie, colonizând lăstarii şi tinerele frunze şi dând naştere, pe cale partenogenică vivipară, la 3-5 generaţii de fundatrigene aptere. În ultimele generaţii de fundatrigene apar şi femele aptere, care migrează pe gazdele secundare şi dau naştere pe aceeaşi cale la mai multe generaţii de virginogene, apar forme sexupare (femele aripate) care migrează pe gazda primară, unde dau naştere la forme sexuate (masculi şi femele). După împerechere, femelele depun ouăle de iarnă pe ramuri sau solzii mugurilor.
Plante atacate şi mod de dăunare
Insecta atacă cireşul şi vişinul, larvele şi adulţii hrănindu-se cu seva plantelor, prin înţepat şi supt. Organele atacate (frunze, lăstari şi flori) se răsucesc, se îngălbenesc, se ofilesc şi se brunifică. Exuviile insectei (roua de miere) favorizează instalarea fumaginei.
Paduchele negru al ciresului produce pagube mari la cires, in pepiniere, unde impiedica dezvoltarea puietilor, precum si in livezi, unde ataca frunzele lastarilor, impiedicand cresterea lor si formarea mugurilor de rod. Frunzele tinere de pe lăstari sunt răsucite spre partea inferioara, de la vărf spre peţiol, formând la un loc un buchet de frunze de pe vârful ramurilor tinere. Pe dosul frunzelor răsucite se află colonii de păduchi nearipaţi, aripaţi şi excremente („rouă de miere”). In anii cu primaverii si verii calde si secetoase, paduchele produce pagube mai mari decat in cele reci si ploioase.
Daune
Sunt produse de păduchii care colonizează frunzele şi lăstarii de cireş şi vişin. Frunzele se răsucesc, se ofilesc şi se usucă, influenţând negativ procesul de fotosinteză şi diferenţierea mugurilor de rod.
Biologie
Femelele nearipate sunt negre-lucioase, globuloase, cu antenele mai scurte decât corpul şi compuse din 6 articole. Corniculele sunt cilindrice, iar coada conică şi de 4 ori mai scurtă decât corniculele. Lungimea corpului este de 1,8 – 2,5 mm.
Femelele aripate sunt de asemenea  negre-lucioase, cu articolul 3 antenal prevăzut cu 15-22 senzorii.
Ouălele sunt negre – lucioase.
Iernează ca ou, depus toamna de formele sexupare pe ramurile tinere de cireş si vişin, la baza mugurilor sau pe solzii lor. În aprilie apare fundatrixul, care dă naştere la 3-5 generaţii fundatrigene aptere, care colonizează frunzele si formează pseudocecidii. În lunile mai-iunie apar şi virginogenele aripate, care migrează pe plantele gazdă secundare (Gallium, Asperula, etc.), unde se înmulţesc dând naştere la mai multe generaţii de femele aptere şi aripate. În toamnă apar formele sexupare, care diferenţiază sexele. După împerechere, femelele depun ouăle.
Toamna, în luna octombrie, apar coloniile de virginogene de pe plantele ierboase, generatie de femele aripate, care zboară pe planta lemnoasă (cireş, vişin), unde dau naştere la femele şi masculi. În lunile octombrie-noiembrie, după împerechere, femelele depun ouă pe scoarţa ramurilor, pe tulpină sau pe muguri. O singură femelă depune un singur ou denumit „ou de iarnă”. Ouăle iernează, iar primăvara în lunile martie-aprilie, din ele apar larve care dau naştere la female fondatoare denumite şi mătci.
Femeile fondatoare trăiesc pe dosul frunzelor tinere de pe vărful lăstarilor, unde se înmulţesc partenogenetic, dând naştere la mai multe generaţii de femele nearipate. Din cauza înţepăturilor, frunzele se răsucesc şi se strâng sub formă de buchet sau ghem, apoi se usucă şi cad. În luna iunie, ultima generaţie de femele nearipate dă naştere partenogenetic unei generaţii de femele aripate, care migrează de pe planta lemnoasă pe diferite specii de plante ierboase sălbatice, când frunzele devin tarii, iar lăstarii se lemnifică. Pe aceste plante se înmulţesc partenogenetic,dând naştere la mai multe generaţii de femele nearipate. Ultima generaţie de femele nearipate dă naştere unei generaţii de femele aripate care retromigrează toamna în luna octombrie pe planta lemnoasă (cireş, vişin), unde dă naştere la femele şi masculi, iar aceştia după împerechere, depun „ou de iarnă”.
Prevenire
a) măsuri de igienizare culturală care constau în tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi;
b) distrugerea buruienilor din plantaţie, deoarece multe dintre acestea sunt plante gazdă secundare preferate de acest dăunător.
Combatere
Se combate prin tratamente chimice la avertizare atât la pornirea pomilor în vegetaţie, cât şi în perioada de vegetaţie.
Combaterea se realizeaza prin tratamente cu insecticide, aplicate imediat dupa aparitia primelor colonii. Aplicarea inseamna tratamente fitosanitare cu insecticide omologate, după apariţia primelor colonii.
Codul Bayer (Bayer code)
MYZUCE (Myzus cerasi)
Denumiri internationale (common name)
English
black cherry aphid
cherry aphid
cherry blackfly
Spanish
pulgon negro del cerezo
pulgon del cerezo
French
puceron noir du cerisier
Germany
Schwarze Kirschenblattlaus
Schwarze Sauerkirschenblattlaus
Finland
kirsikkakirva
Iran
schatte gilass (sijah rang)
Italy
afide del ciliegio
afide nerastro del ciliegio
Netherlands
Zwarte Kersenbladluis
Zwarte Kerseluis
Turkey
kiraz yaprak afidi
Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-0 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-1 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-2 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-3 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-4 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-5 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-6 Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi - cherry aphid-7
Parteneri: Toner-shop