Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Oscinella frit / Oscinella pusilla inapoi
Denumire populara: Musca suedeza

Denumire stiintifica: Oscinella frit / Oscinella pusilla
In conditiile din tara noastra, musca suedeza are doua generatii, in mod normal: de primavara si de vara. Generatia de primavara produce daune in culturile cerealiere de primavara (grau, orz, ovaz). Larvele generatiei de vara se dezvolta la baza tulpinii, deasupra ultimului nod, sau chiar in inflorescenta, asa cum este cazul la ovaz.
Atacul produce simptome caracteristice – paiul se usuca, frunzele ramanand verzi si viabile. Daca smulgem paiul unei plante atacate observam tesutul necrozat, la nivelul punctului de rupere, si de cele mai multe ori gasim larva sau pupa.
Cele mai mari pagube se inregistreaza in cazul atacului larvelor generatiei hibernante, la culturile de grau si orz de toamna. Ca simptome caracteristice sunt frunzele inegale, rasucite, vestede si deformate, in mezofilul carora se vede urma lasata de larve, sub forma unor perforari dispuse transversal.
Musca Suedeza este un daunator ce are 2 sau chiar trei generatii pe an si poate fi gasit in culturile de cereale, in special in cele de grau si orz de toamna. Are doua varietati, Oscinella frit si Oscinella pusilla, prima se intalneste preponderent in grau iar cealalta in orz.
Comportament in camp
Ce se poate observa in camp este zborul adultilor celei de-a doua generatii care in functie de conditiile climatice poate continua pana la jumatatea lunii Noiembrie. Acestia depun ouale in culturile de toamna aflate in stadiul de 1 – 3 frunze. Larvele ce apar se hranesc sub mugurele de crestere al tulpinii, localizandu-se in zona mugurelui de crestere. Pagubele cele mai mari se inregistreaza toamna, pe grau si orz, cand plantele sunt surprinse in faza fenologica de 2-3 frunze. Multe din acestea mor in urma atacului. Atacul poate fi recunoscut dupa frunza principal care se ingalbeneste si se usuca fiind foarte usor de smuls, plantele se inchid la culoare si au deasemenea mai multi frati care au o productivitate scazuta.
Recunoastere
Pentru a fi mai usor de recunoscut, ca si descriere adultul are o lungime de 1,2 – 2 mm. Larvele sunt transparente la inceput apoi devin alb-galbui cu 4 – 5 mm lungime iar pupa este fusiforma si are 3 – 4 mm.
Biologia speciei
In conditiile de clima din Romania, musca suedeza are 2-3 generatii pe an. Hiberneaza pana la sfarsitul lunii aprilie, in stadiu de larva sau pupa. Activitatea adultilor este sporita de temperaturile ridicate si de seceta, pe vreme ploioasa acestia se retrag la adapostul plantelor.
Adultii isi depun ouale la baza plantei, sub teaca primei frunze, alegand plantele tinere cu 2-3 frunze. Dupa 4-5 zile apar larvele care se localizeaza in centrul tulpinii, in zona mugurelui de crestere. Stadiul de larva dureaza 20 de zile, dupa care impupeaza, aceasta fiind incheierea ciclului biologic al primei generatiei a mustei suedeze – generatia de primavara.
Generatia de vara, cea de a doua, evolueaza incepand din luna iunie, pana la sfarsitul lunii septembrie. Ouale depuse de adultii acestei generatie dau nastere larvelor generatiei hibernante, despre care am amintit mai sus.
Prevenire
In tara noastra, musca suedeza poate da nastere unor atacuri masive, care sa calamiteze regiuni intregi, asa cum s-a intamplat in 2003. Musca suedeza intrase pe teritoriul Romaniei in toamna lui 2002, dar autoritatile ignorasera avertismentele. Lipsa tratamentelor si informarilor la producatorii agricoli au condus la distrugerea unei bune parti din culturile de grau si orz.
Diverse
Senatorul democrat Aurel Pana s-a aratat ingrijorat si de faptul ca in tara noastra a patruns din nou musca suedeza, o insecta devastatoare pentru culturile de paioase. Pana a reprosat Ministerului Agriculturii faptul ca, desi avea cunostinta despre iminenta aparitiei acestui daunator, nu a luat nici o masura pentru a o preveni” – Ziua, 07 aprilie 2003
Musca suedeza – Oscinella frit - Oscinella pusilla-0 Musca suedeza – Oscinella frit - Oscinella pusilla-1 Musca suedeza – Oscinella frit - Oscinella pusilla-2 Musca suedeza – Oscinella frit - Oscinella pusilla-3 Musca suedeza – Oscinella frit - Oscinella pusilla-4