Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Pieris brassicae inapoi
Denumire populara: Fluturele mare al verzei

Denumire stiintifica: Pieris brassicae
Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in nordul Americii. In tara noastra se intalneste frecvent in toate regiunile de la ses si de la munte.
Fluturele are corpul negru acoperit cu perisori albi-galbui. Aripile anterioare si posterioare sunt de culoare alba, prevazute cu macule negre (dimorfism sexual). La femela, aripile anterioare prezinta o macula neagra in varful superior, doua macule rotunde in mijlocul campului si una alungita pe marginea posterioara, iar aripile posterioare au cate o macula neagra numai pe marginea lor anterioara. La mascul, aripile anterioare prezinta o singura macula neagra in unghiul extern, iar cele posterioare sunt prevazute cu cate o macula punctiforma pe marginea anterioara. Anvergura aripilor variaza intre 50-65mm, masculii fiind mai mici decat femelele.
Oul de 1,10-1,25 mm lungime, are forma conica de culoare galbena, cu striatii longitudinale.
Larva in primul stadiu este de culoare galbena-cenusie, cu capul negru , iar in ultimul stabiu are culoarea verde sau galben-verzuie, cu puncte negre. Corpul este acoperit cu perisori albiciosi si prezinta dorsal o dunga longitudinala, iar lateral doua dungi mai late, de culoare galbena. Lungimea corpului larvei variaza intre 40-50 mm.
Pupa este carenata, de culoare cenusie sau galbena-verzuie, maculata cu negru.
Biologie
Aceasta insecta ierneaza in stadiul de pupa pe trunghiurile arborilor sau arbustilor, pe peretii caselor, pe garduri, pe stalpi etc. Fluturii apar in majoritatea regiunilor la sfarsitul lunii aprilie sau in luna mai si se hranesc cu nectarul diferitelor flori. Zborul lor este diurn, fiind mai activi in orele calduroase ale zilei. Deseori se aduna in grupe mari in locuri ferite de curenti sau in jurul ochiurilor ferite de apa. Depunerea de oua are loc in grupe de 15-20, pe partea inferioara a frunzelor de varza, conopida sau alte crucifere. Ponta este mult esalonata, mai ales in regiunile submontane. Prolificitatea unei femele este de 200-300 oua. In functie de conditiile climatice, incubatia variaza intre 6-14 zile. Larvele aparute, in primele ore stau nemiscate, apoi incep sa se hraneasca cu tesuturile foliare. Evolutia lor dureaza 3-4 saptamani, in care perioada naparlesc de 4 ori. Ajunse la maturitate, la sfarsitul lunii iunie, ele parasesc plantele de hrana si migreaza in diferite locuri ( pe garduri, pe diferiti arbori, pe ziduri etc.), unde se transforma in pupe. De regula pupele acestui fluture se gasesc in pozitie verticala, fiind fixate de suporturi cu fire de matase. Durata stadiului de pupa variaza intre 10-21 zile. Fluturii apar in luna iulie si dau nastere la a doua generatie.
Fluturele alb al verzei are in regiunile noastre 2-3 generatii anuale; ultima se dezvolta mai ales pe varza tarzie.
La acest daunator se cunosc un mare numar de paraziti animali si vegetali, care in unii ani impiedica inmultirea lui in masa. Printre entomofagii care prezinta cea mai mare importanta in distrugerea larvelor mentionam: viespea Apanteles Glomeratus L. (Hymenoptera- Braconidae) si musca Tachina Larvarum L. (Diptera- Larvivoridae), iar la pupe, viespea Tachina Larvarum L. ( Hymenoptera – Chalcididae); aceste specii pot parazita in unii ani pana la 80-90% din larve si pupe. De asemenea, larvele sunt distruse uneori in mare masura si de unele epizootii ( flaserii).
Dauna
Fluturele alb al verzei poate produce pagube mari la culturile de crucifere si in special la varza si conopida. La aparitie omizile stau grupate, rozand numai epiderma inferioara si parenchimul frunzelor. Mai tarziu, ele se raspandesc si rod toate frunzele, nelasand decat nervurile mai groase.
Denumire ştiinţifică
Pieris brassicae
Denumire populara
Fluturele alb al verzei, fluturele mare al verzei, fluturele verzei
Alte denumiri stiintifice
Pieris brassicae sin. Pontia brassicae sin. Mancipium brassicae
Combatere eficienta
Se fac tratamente cu insecticide specifice in momentul aparitiei primelor larve (omizi). Pentru ca insecticidul sa adere bine pe frunzele cerate de varza, putem folosi in amestec cu Aracet (15-20 ml/10 l), albus de ou (1 ou la 10 l apa).
Descriere
Prezintă două generaţii pe an şi iernează ca pupă adăpostită în locuri mai ferite.
Fluturele alb al verzei este o insecta raspandita in toate regiunile tarii, mai des intalnit in bazinele legumicole unde se cultiva varza sau conopida.
Este o insecta periculoasa, larvele (omizile) ataca si provoaca pagube insemnate in culturile de: varza, conopida si gulii.
Perioadele de atac asupra plantelor
Fluturii apar primavara in perioada aprilie-mai. Fluturii se pot observa usor intrucat zboara prin gradini si isi depun ouale pe spatele frunzelor de varza, conopida si alte crucifere spontane (vezi fig.). Ouale sunt depuse grupat cate 50-100 (vezi fig.). O femela de fluture poate depune pana la 300 oua, perioada de incubatie este de 10-14 zile dupa care apar larvele (omizile).
Semnele atacului
Larvele (omizile) ataca culturile de varza si conopida. La inceput larvele rod epiderma de pe fata inferioara a frunzei, dupa care se hranesc cu miezul frunzelor, ramanand din frunza doar epiderma de pe fata superioara. Odata ce larvele au crescut acestea se raspandesc si rod frunzele incepand de la margine;
La atacuri puternice asupra frunzelor, din acestea raman doar nervurile mai groase;
Frunzele atacate putrezesc usor datorita excrementelor omizilor ce se acumuleaza intre acestea.
Plante atacate şi mod de dăunare
Atacă diferite specii de crucifere, pagube însemnate producând la culturile de varză şi conopidă. Atacul se datorează larvelor, care rod epiderma inferioară şi parenchimul frunzei. Larvele din ultimele vârste consumă limbul foliar, rămânând numai nervurile, producând scheletizări ale frunzelor.
Prevenire
a) rotaţia culturilor;
b) arături de toamnă pentru introducerea sub brazdă a formelor de intrare la iernat;
c) praşile repetate pentru distrugerea plantelor gazdă din flora spontană.
Aspect
Anvergura aripilor este de până la 60 mm; aripile sunt de culoare alb — crem, iar cele anterioare au vârfurile şi alte câteva pete negre; pe cap este inserată o pereche de antene, ce prezintă la capăt un bulb ca o măciucă; larvele de aproximativ 40 mm lungime, sunt acoperite de peri, au o culoare galben — gri şi sunt prevăzute cu nişte pete negre şi nişte dungi longitudinale galbene; pupele au o coloraţie pătată, verzuie şi neagră; ouăle, care sunt fusiforme şi striate, sunt depuse în grupe de până la 50 de bucăţi.
Răspândire
Aceşti fluturi sunt răspândiţi în toate regiunile dintre Africa de nord şi Scandinavia şi trăiesc aproape peste tot unde găsesc plantele cu care se hrănesc (cele din familia muştarului – Brassicaceae şi specii de varză). Pot fi întâlnite în special pe plantele vărzoase, de unde li se trage şi numele. In acest sens fluturii apar pe condurul doamnei (călţunaş), rapiţă, hrean, ridichii, rucola şi alte specii de plante vărzoase.
Biologie
Omizile trăiesc în colonii. Iernarea se face în stadiul de pupă pe trunchiuri de copaci, ziduri şi garduri. Prima generaţie de fluturi eclozează în aprilie/ mai. Femelele îşi depun ouăle pe partea inferioară a frunzelor plantelor vărzoase sălbatice sau pe speciile de varză din cultură. După o perioadă de evoluţie embrionară de 1-2 săptămâni eclozează omizile, care încep etapa de hrănire intensivă şi care se transformă în pupe după câteva săptămâni. A doua generaţie de fluturi, ce eclozează în iulie, zboară într-un final pe varză şi îşi depun acolo ouăle. Larvele ce eclozează în această generaţie produc vara cele mai mari pagube, din cauza etapei de hrănire. La venirea toamnei ele încep să îşi caute locurile de hibernare, unde se vor transforma în pupe.
Dăunător
Frunzele de varză sunt găurite şi roase până la scheletul de nervuri. Omizile albiliţei rapiţei pot pătrunde până la căpăţâna de varză.
Prevenire
Trebuie momiţi prădătorii naturali ai acestor fluturi, precum gândacii răpitori, viespile parazite din familia Ichneumonidelor şi cele din familia Braconidae, dar şi păsări.
Să fie plantate culturi mixte, care să conţină şi roşii şi ţelină. Din luna iulie, paturile de legume pot fi acoperite cu plase împotriva insectelor, ale căror margini să fie îngropate în pământ de jur împrejurul culturii. Pe lângă aceasta fluturii mai pot fi alungaţi cu fiertură de calapăr (calomfir), levănţică, usturoi, roşii sau absint.
Combatere
Ouăle depuse şi omizile pot fi adunate cu mâna şi apoi îndepărtate. Pe cale biologică speciile de fluturi pot fi combătute cu ajutorul preparatelor pe bază de Bacillus thuringiensis, care vizează distrugerea larvelor tinere.
Denumire stiintifica preferata
Pieris brassicae (Linnaeus, 1758)
Alte denumiri stiintifice
Mancipium brassicae Linnaeus
Papilio brassicae Linnaeus
Pontia brassicae Linnaeus
Pontia chariclea Stephens
Codul Bayer (BAYER code)
PIERBR (Pieris brassicae)
Denumiri populare internationala (common name)
English
cabbage caterpillar
cabbage white, large
cabbage worm
great white butterfly
great white cabbage butterfly
large garden white butterfly
large white butterfly
large white cabbage butterfly
white butterfly, large
Spanish
aruga de la col
gran mariposa blanca de la col
gusano de las hojas de hortaliza
oruga verde de la col
French
piéride du chou
grand papillon blanc du chou
Portuguese
lagarta da couve
Germany
Weissling, Grosser Kohl-
Grosser Kohlweissling
Denmark
kalsommerfugl, stor
stor kalsommerfugl
Finland
kaaliperhonen
Israel
lavnin hakruv hagadol
Italy
cavolaia
cavolaia maggiore
Netherlands
Koolwitje, grote
Grote Koolwitje
Norway
kalsommerfugl, stor
Sweden
kalfjaeril
Turkey
lahana kelebegi
Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -0 Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -1 Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -2 Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -3 Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -4 Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -5 Fluturele mare al verzei - Pieris brassicae -6
Parteneri: Toner-shop