Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Alternaria brassicae inapoi
Denumire populara: Alternarioza / patarea neagra a silicvelor

Denumire stiintifica: Alternaria brassicae
Atacul poate evolua pe toate organele plantelor si pe întreg ciclul de vegetatie. Sunt afectate mai ales frunzele din etajul inferior. Atacurile tardive sunt mai periculoase, îndeosebi când afecteazã silicvele tinere, care se deformeazã si se deschid prematur. Vremea umedã si caldã favorizeazã atacul.Transmiterea de la un an la altul se face în principal prin resturile vegetale. Nu se transmite prin sãmântã.
Patarea neagra sau alternarioza tomatelor se poate confunda usor cu patarea alba sau septorioza tomatelor.
Atacul de alternarioza (patarea neagra a silicvelor) poate evolua pe toate organele plantelor si pe intreg ciclul de vegetatie. Sunt afectate mai ales frunzele din etajul inferior. Atacurile tardive sunt mai periculoase, indeosebi cind afecteaza silicvele tinere, care se deformeaza si se deschid prematur. Vremea umeda si calda favorizeaza atacul. Transmiterea de la un an la altul se face in principal prin resturile vegetale. Nu se transmite prin samanta.
Alternarioza (Alternaria spp.) ataca plante solanacee ca: tomate, vinete, cartof, ardei.
Boala este cauzata de ciupercile din genul Alternaria spp.
Dupa mana tomatelor, este una din cele mai grave si frecvent intalnite boli ale tomatelor. In ultimii ani apare cu o frecventa si agresivitate ridicata.
Semnele bolii
Boala apare incepand de la rasad si pana la plante mature. Boala ataca frunzele de la baza plantei, tulpina si fructele si semintele.
La rasaduri atacul incepe de la baza acestora si este caracteristic prin pete brune de jur imprejurul tulpinitei – planta se ofileste si apoi moare.
Atacul pe frunze se evidentiaza prin pete brune apoi cenusii cu o suprafata cu zone circulare si pulbere negricioasa. Frunzele atacate se deformeaza se ofilesc si se usuca.
Atacul pe fructe (pete rotunde cu pulbere neagra pe suprafata)  se observa fie incepand din zona apropiata coditei, sau in zona din varfului  fructului.
Masuri de protectie
- Rotatia culturilor;
- Combaterea buruienilor (care pot fi plante gazda inainte trecerii pe tomate);
- Ingroparea sau arderea plantelor infectate;
- Ruperea frunzelor bazale afectate de  alternarioza (frunzele din apropierea solului-pana cel mult la primul etaj de fructe), intrucat infectia porneste din apropierea solului;
- Folosirea de seminte sanatoase (recoltate din plante sanatoase) si dezinfectarea semintelor cu fungicide specifice.
- Tratamente cu fungicide
O mare parte din fungicidele ce combat alternarioza combat si mana la tomatelor si cartofului. Pentru combaterea alternariozei se fac tratamente preventive (previn aparitia bolii) cat si  tratamente curative (pot stopa boala).
Tratamentele alternariozei si manei tomatelor se aplica la acoperire la un interval de 7-10 zile, intre tratamente, alternand produse preventive cu produse curative.
Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-0 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-1 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-2 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-3 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-4 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-5 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-6 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-7 Alternarioza Alternaria brassicae patarea neagra silicvelor-8
Parteneri: Toner-shop