Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Puccinia graminis inapoi
Denumire populara: Rugina neagra / rugina paiului

Denumire stiintifica: Puccinia graminis
Rugina neagra mai este denumita si rugina paiului. Este o boala larg raspândita prezenta în majoritatea zonelor de cultura. Prezinta varietati care ataca si alte gramineae si are si numeroase gazde intermediare precum: dracila (Berberis vulgaris) sau mahonia (Mahonia aquifolium). În România frecventa bolii este mai redusa decât a ruginii brune, iar în unii ani este mai putin prezenta chiar si decât rugina galbena. Exista însa ani si regiuni în care se întâlnesc conditii de umiditate pronuntata si temperatura scazuta, favorabile dezvoltarii bolii, situatii în care epidemia explodeaza ajungând pâna la compromiterea culturii. Spre deosebire de alte rugini, rugina neagra îsi dezvolta o parte din ciclu pe plante gazda din cele amintite mai sus. Infectia ca si pustulele apar frecvent pe pai, teci, limbul frunzelor si pe arbusti, mai rar pe glume. Pâna în faza de coacere în pârga apar pustule cu uredospori. Acestea se deosebesc usor de pustulele ruginii brune prin aceea ca au marginile zdrentuite, datorita ruperii epidermei gazdei în momentul eruperii uredosporilor la exterior. Prin ruperea epidermei plantele transpira mai mult decât normal iar acest fenomen conduce la sistavirea boabelor.
Controlul preventiv al ruginilor
- Crearea de soiuri rezistente este cea mai potrivita metoda de evitare a atacului. Soiurile Premium Probstdorfer au o rezistenta buna contra bolii.
- Prevenirea si distrugerea samulastrei.
- Îngroparea resturilor vegetale prin dezmiristiri si araturi adânci de vara.
- Nutritie echilibrata cu azot si fosfor
Controlul curativ al ruginilor
- Tratamente cu fungicide omologate din complexul boli foliare si ale spicului (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Descrierea imaginilor
Figura 1: Rugina neagra (Puccinia graminis) cunoscuta si sub denumirea de rugina paiului.
Figura 2: Puccinia graminis (rugina neagra) este prezenta pe tulpini, frunze si alte organe
Figura 3: Puccinia graminis (rugina neagra). Uredosporii erup si sporii pleaca.
Rugina neagra - Puccinia graminis - rugina paiului-0 Rugina neagra - Puccinia graminis - rugina paiului-1 Rugina neagra - Puccinia graminis - rugina paiului-2