Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Septoria lycopersici inapoi
Denumire populara: Patarea alba a frunzelor de tomate sau septorioza

Denumire stiintifica: Septoria lycopersici
Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare de 1-4 mm. La inceput petele sunt brune, apoi capata o culoare alb-cenusie, inconjurata pe margini de o dunga brun intunecata, in dreptul petelor observandu-se puncte negre. Atacul incepe pe frunzele de la baza. Frunzele atacate se brunifica, se usuca si cad de timpuriu. Vara, în condiţii de umezealã suficientã şi de temperaturi cuprinse între 15-28°C, se pot inregistra atacuri puternice dupa legatul fructelor.
Pãtarea albã a frunzelor de tomate este o boalã rãspânditã în toate tãrile unde se cultivã tomatele,dar mai ales în tãrile cu climã temperatã sau oceanicã. În tara noastrã, în anii ploiosi pierderile se pot ridica la 20-45% din productie.
In afarã de tomate, pot fi atacate solanacee cultivate sau spontane: Solanum melongena  - vinetele, Solanum nigra, ciumafaie" target=_blank class=link1>Datura stramonium, etc.
Simptome
Boala se manifestã în special pe frunze, dar în conditii de umiditate excesivã,sunt atacate tulpinile, petiolul frunzelor, caliciul de la baza fructelor si rareori fructele verzi.
Pe frunze, atacul începe de la primele faze de dezvoltare a plantelor si pânã la deplina maturitate a acestora.
Primele simptome apar în rãsadnite, pe cotiledoane si frunzulite sub forma unor pete circulare de 1-4 mm diametru, bine delimitate, la început de culoare brun roscatã iar mai târziu albicioase, înconjurate de o margine brun întunecatã. În dreptul petelor, pe ambele fete ale frunzei apar puncte negre, ce reprezintã picnidiile ciupercii. Atacul începe pe frunzele de la bazã si cuprinde treptat frunzele de pe ramurile superioare. Frunzele atacate se brunificã, se usucã si cad de timpuriu, ceea ce are repercusiuni negative asupra recoltei. În câmp, boala se manifestã prin simptome asemãnãtoare, cu deosebirea cã petele rãmân de culoare brun cenusie.
Pe tulpini apar pete asemãnãtoare, cu deosebirea cã sunt ovale sau alungite si usor adîncite în tesut. Plantele puternic atacate vegeteazã slab si dau productii scãzute.
Agentul patogen
Boala este produsã de Septoria lycopersici Speg., din familia Sphaeropsidaceae, ordiunul Sphaeriales, clasa Deuteromycetes (Fungi imperfecti).
Ciuperca prezintã un miceliu alcãtuit din hife fine, septate,hialine ce se dezvoltã în spatiile intercelulare,absorbind hrana cu ajutorul haustorilor.În dreptul petelor de pe frunze se formeazã picnidiile care sunt globuloase, brun negricioase de 30-120x2-4µm si în care se formeazã numerosi picnospori hialini filamentosi,multicelulari  si usor curbati. Acestia sunt eliberati prin ostiolul stomatelor si rãspânditi prin stropii de ploaie sau cu ajutorul insectelor pe alte frunze unde produc noi infectii. Vara, în conditii de umezealã suficientã si de temperaturi cuprinse între 15-28°C, se pot înregistra atacuri puternice dupã legatul fructelor.
În timpul iernii ciuperca persistã sub formã de micelii în resturile de plante astfel cã de la un an la altul, boala se propagã prin resturile de plante bolnave.
Combatere
Se pot lua urmãtoarele mãsuri pentru prevenirea aparitiei bolii: se adunã si se distrug toate resturile de plante din rãsadnite sere si câmp. Rãsadnitele se vor dezinfecta înainte de semãnat cu formalinã în concentratie de 2,5%. Înainte de plantarea rãsadurilor în câmp, acestora li se vor îndepãrta toate frunzele parazitate pentru a se evita contaminarea culturilor vecine. Rotatia culturilor : tomatele nu trebuie sã revinã pe acelasi teren mai devreme de 3 ani. Pentru combatere în timpul perioadei de vegetatie. Se aplicã tratamente chimice cu substante specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide), primul tratament se face imediat dupã aparitia primelor simptome.
Se recomandã crearea si cultivarea de soiuri rezistente la atacul cu Septoria lycopersici astfel dintre soiurile cultivate la noi, soiul Somesan si Heinz 1370 sunt citate ca tolerante iar soiurile Abundens, Arges 428, Aurora 50, Buzãu 1600, Brãila 405 au în general rezistentã bunã la boli si deci si la septoriozã.
Masuri de prevenire si combatere
- adunarea si arderea resturilor vegetale infectate
- rotatia culturilor : tomatele nu trebuie sa revina pe acelaşi teren mai devreme de 3 ani
- indepartarea de la plantare a rasadurilor cu atac incipient pe frunze
- combaterea  in timpul perioadei de vegetatie se face prin aplicarea a 2-3 stropiri la interval de 7-10 zile cu fungicide (pentru detalii consultati programul Pesticide). Primul stropit se face imediat dupã apariţia primelor simptome.
Patarea alba frunzei tomate septorioza Septoria lycopersici-0 Patarea alba frunzei tomate septorioza Septoria lycopersici-1